Vele sporters en golfers weten dat elite sporters gebonden zijn aan bepaalde strikte voorwaarden omtrent dopinggebruik, maar wist je dat ook jij als breedtesporter onder de verplichtingen van de antidopingwetgeving valt? In dit artikel geven wij jou in samenwerking met de medische commissie enkele belangrijke zaken mee die je zeker moet weten. Zo kunnen we samen streven naar een doping vrij Vlaanderen.
De dopingcriteria van het World Anti-Doping Agency (WADA)
Het WADA hanteert drie criteria om te bepalen wanneer ze een stof of een methode als doping beschouwt. Het antidopingagentschap stelt daarbij deze 3 vragen:
Als het antwoord op minstens 2 van de 3 vragen 'ja' is, dan komt de stof of methode op de lijst van de verboden stoffen.
Ga je golfen in een club, zelfs al is dit buiten wedstrijdverband, dan moet je de regels met betrekking tot controles en toestemming wegens therapeutische noodzaak (TTN) absoluut volgen. Dopingcontroles kunnen bijgevolg zowel in wedstrijdverband als er buiten plaatsvinden!
Maak je gebruik van stoffen of geneesmiddelen die zich op de verboden lijst bevinden, dan heb je een toestemming wegens therapeutische noodzaak nodig om te kunnen bewijzen dat je deze middelen mag nemen tijdens het golfen. Heb je dit bewijs niet en test je positief bij een dopingtest dan behoort schorsing tot de mogelijke gevolgen. Het grote verschil met elitesporters is wel dat je als breedtesporter ook retroactief zo een toestemming kan aanvragen in geval van een positieve controle. Een TTN kan je aanvragen op de website van Doping Vrij Vlaanderen.
Wil je weten of de geneesmiddelen die je neemt verboden stoffen bevat, wat met vrij verkrijgbare geneesmiddelen, wat met voedingsuplimenten, ...? Neem een kijkje op de website van Doping Vrij Vlaanderen waar je alle nuttige informatie kan terugvinden.