Trackman Range

De bokkenorchis (Himantoglossum hircinum) is een Europese orchidee van het geslacht Himantoglossum. De plant wordt in België en Nederland wettelijk beschermd en staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als zeer zeldzaam.

De plant wordt 30-80 cm hoog, heeft een  breed blad en komt al in de herfst tevoorschijn wat terug te voeren is naar het oorspronkelijke verspreidingsgebied in warmere gebieden. Het blad is weinig vorstgevoelig maar bij strenge vorst kan wel necrose optreden. De plant bloeit van mei tot juli.

De bloemen hebben een bokkengeur (geitebok).

De bokkenorchis komt vooral voor langs de kust in de duinen op matig droge, kalkrijke grond en op de hellingen van dijken.

In Duitsland en in de Ardennen komt de plant voor in arme of droge graslanden, hoogstamboomgaarden en op steile hellingen met uitzondering van de noordhelling.

De plant komt voor van het Middellandse Zeegebied tot Midden-Europa. Sinds 1990 breidt de Bokkenorchis zich in Duitsland naar het Noorden uit, waarschijnlijk door het warmer worden van de aarde. De grootste populatie in de Benelux bevindt zich op en rond het golfterrein van De Haan.

Momenteel werd er ook een populatie van meer dan 80 exemplaren ontdekt op het Koksijde Golf ter Hille.

 Er staan er ook heel wat in het duingebied Ter Yde. Wie langs de Duinparklaan en de nieuwe  Ter Yde laan wandelt kan ze opmerken. Maar daar verdwijnen ze intussen door nieuwe  bouwprojecten.

Bron: Wikipedia / Ecopedia / Pierre Tavernier (Golfer, Natuurpunter en Natuurgids)