Trackman Range

VOGELVRIJ van Magrit Van Nuffel   

Magrit Van Nuffel maakte het beeld Vogelvrij na het overlijden van haar echtgenoot Piet Florizoone in 2015. Zijn ziekte heeft haar enorm beïnvloed.  De beperktheid die dag na dag groter werd als gevolg van zijn ziekte deed haar beseffen hoe belangrijk het is vrij te kunnen bewegen om gelukkig te zjjn.

Bij Vogelvrij zijn de vogeltjes al helemaal ontsnapt en staan klaar om zonder beperking weg te vliegen in de vrije natuur.

Magrit Van Nuffel werd geboren in Brussel (°24/01/1943), ze volgde kunsthumaniora en nadien Koninklijke Academie in Antwerpen.

In 1965 trouwde ze met Oostduinkerkenaar en tevens kunstenaar Piet Florizoone.  Ze baatten samen een galerie uit in de Dorpsstraat. Haar beelden vinden we over de hele wereld terug vooral in private collecties. In Oostduinkerke  vinden we haar werken Man met fiets en Kletsende vissersvrouwen in het straatbeeld.

20200512 - Kunst Vogelvrij

WEGWIJZER van Fernand Vanderplancke   

Het beeldhouwwerk de Wegwijzer werd voor het eerst getoond in augustus 2018 in Kapel de Rozenkrans in een hommagetentoonstelling naar aanleiding van de 80ste verjaardag van Fernand Vanderplancke.

De Wegwijzer is een gids die je de weg wijst naar Koksijde Golf ter Hille en naar een zee van activiteiten. Voor elke inwoner, tweedeverblijver en toerist die houdt van ons erfgoed, onze cultuur en onze natuur.

Fernand Vanderplancke is Bruggeling van geboorte (°12 augustus 1938). Hij woont sinds 1963 in Oostduinkerke. Fernand studeerde aan de Academie van Brugge en de Kunstacademie van Poznan in Polen. Hij volgde tal van stages in o.a. Hongarije, Portugal, Polen, Italië, Japan, Israël  en exposeerde vele malen in binnen- en buitenland. Sinds 1995 ontwerpt en realiseert hij de trofee voor de winnaar van de Ronde van Vlaanderen en andere wielerwedstrijden.

Op 28 februari 1999 ontving Fernand Vanderplancke het ‘Certificate of Distinction’ toegekend door ‘the International Association of Art ‘(gelinkt met UNESCO).  Deze bijzondere onderscheiding werd hem uitgereikt voor zijn inzet om jonge mensen in contact te brengen met kunst en hen te motiveren en te begeleiden om zelf de eerste stap te zetten naar creatief presteren.

In het straatbeeld van Koksijde vinden we van deze kunstenaar ook nog De Branding, De Waterjuffer en Ochtendgloren.  De gemeente Koksijde kende hem in de herfst van 2003 de onderscheiding ‘cultureel ambassadeur’ toe.

 

20200512 - Kunst Wegwijzer

BOLERO van Paul Baeteman  

Het beeldhouwwerk Bolero werd voor de eerste maal tentoongesteld op 30 juni 1991 in de Keunekapel in Sint-Idesbald (waar ook ander werk van Baeteman te zien is).

Het idee voor dit werk rijpte lang in de geest van de beeldhouwer.

Bolero verwijst naar het gelijknamige muziekstuk van Maurice Ravel (1875-1935). Constante in dit stuk voor ballet is de trom. Aanvankelijk is naast de kleine trom enkel een fluit hoorbaar, maar gaandeweg speelt heel het orkest mee en klinkt de muziek almaar opzwepender.

Net zoals de kleine trom in het muziekstuk, vormt het vierkant de rode draad in deze beeldenreeks. Merkwaardig is dat Baeteman als muzikant zelf de kleine trom speelde. Het crescendo in de muziek wordt ook vertaald in de volgorde van de stenen en de daarin gebeeldhouwde motieven.

Paul Baeteman (°Nieuwpoort, 10 november 1933), was na zijn opleiding 33 jaar leraar wetenschappelijk tekenen en plastische opvoeding. Vanaf 1966 begon hij zich toe te leggen op zijn grote liefde en passie: beeldhouwen. Hij moet het vaak hebben van de inspiratie van het moment. De vorm van de steen bepaalt als het ware de vorm van het kunstwerk. Al lijken zijn beelden in marmer, hout of arduin op het eerste zicht abstract, ze hebben allemaal iets figuratiefs, iets vrouwelijks. 

Baeteman is geen theoreticus, maar een man van de daad. Belangrijke inspiratiebronnen doorheen het oeuvre van Baeteman zijn o.m. het werk van de Britse beeldhouwer Henry Moore, maskers en beelden uit de Afrikaanse kunst, de Duitse expressionisten en Picasso.

De gemeente Koksijde is verheugd om deze indrukwekkende beeldenreeks op de prachtige golflocatie te kunnen plaatsen, waar het werk volledig tot zijn recht komt. Door vandalisme op een vorige locatie, werden enkele werken zwaar beschadigd. Ondanks een grondige restauratie blijven sommige vernielingen zichtbaar, en maken ze nu onlosmakelijk deel uit van het kunstwerk.

20200512 - Kunst Bolero