Trackman Range

Archeologische vondsten uit WO I pronken in clubhuis Golf ter Hille

Wie fan is van golfen zal in het golfclubhuis van Golf ter Hille wellicht al de vitrinekasten met archeologische objecten opgemerkt hebben. Alle tentoongestelde objecten werden ter plaatse opgegraven. Eind januari verwisselde het Abdijmuseumteam enkele archeologische vondsten. Er is plaats gemaakt voor enkele stukken uit de Eerste Wereldoorlog, meer bepaald uit de zomer en vroege herfst van 1917, toen Franse en vervolgens Britse legereenheden op het domein van ter Hille en het aanpalende Nonnenhof waren gelegerd.

Onder de ‘nieuwe’ objecten vind je enkele getuigen van bewaarvoedsel dat er genuttigd werd. De Britse sauzen ‘Worcestershire sauce’, ‘HP sauce’ en ‘Pickles’ waren toen al gegeerde producten tijdens de maaltijd. Verder is er nog een potje in glas van vis- of vleespaté te zien, een fragment van een Jeneverfles ‘Emile Rossignol-Lefebre & fils’ uit Lille en een kommetje uit industrieel wit aardewerk. Naast dit tafel- en keukengerei zijn er tijdens de opgravingen ook enkele fraaie exemplaren aangetroffen van versierde pijpjes in pijpaarde. Momenteel kunnen de bezoekers de pijpjes aanschouwen met het hoofd van een cavaleriesoldaat en Lord Kitchener, een bekende Britse staatsman en veldmaarschalk.

Mooie primeur

De voorbije twee jaar zijn er al enkele vondsten uit de volle en late middeleeuwen ingewisseld en nu dus opnieuw. Die stukken lagen al in de vitrinekasten sinds december 2018 en hebben intussen al heel wat klimaatschommelingen moeten doorstaan, zoals wisselende temperaturen en relatieve vochtigheid. Na een bepaalde tijd zijn ze toe aan een welverdiende en noodzakelijke rustperiode. Voor het eerst worden er nu WO I-objecten tentoongesteld, die na vele jaren het daglicht terug mogen zien na een lange periode van opslag in de depots. Niet getreurd voor de liefhebbers van de middeleeuwen, want er blijven vondsten geëxposeerd uit zowel de volle (10de-11de eeuw) als late middeleeuwen (14de-16de eeuw).

Het Abdijmuseum volgt de archeologische opstelling op met oog op de goede bewaaromstandigheden van deze uitermate interessante stukken.