Trackman Range
Waarom wordt er geprikt en bezand, vaak op een moment dat net op een moment dat de greens heel mooi zijn en net als jij van mooi golfweer wilt gaan genieten?

Een van de grootste ergernissen bij de golfers is het prikken en bezanden van het golfterrein. Ook voor de greenkeepers is dit zeer arbeidsintensieve periode.

Waarom wordt dit dan toch regelmatig gedaan? Het prikken van gaten en het vullen van de gaten met zand is een absolute voorwaarde voor plantgezondheid en de lange termijn kwaliteit van de baan.

Wat gebeurt er dan? Wel... het water kan verdampen en er kan zuurstof in de bodem.

Als we kijken naar de profielopbouw, bestaat de bodem uit minerale delen van het zand, water, lucht en  organisch stof (dode plantenresten en dode organismen) die zorgt voor bodemverdichting. Het is belangrijk dit organisch stof-gedeelte onder controle te houden. Organisch stof werkt als een spons en houdt water vast en daarmee kunnen schimmelziektes op de green zich beter ontwikkelen.

De bodemverdichting is ontstaan bij de aanleg (de bodem werd verkruimeld en opnieuw aangelegd en in vorm gebracht), maar ook treedt er bodemverdichting op wanneer golfers, buggy’s en onderhoudsmachines het terrein betreden. Dit proces gaat nog sneller na regenval en in natte periodes.

Om deze verdichting op te heffen en opnieuw structuur in de bodem te brengen maken wij gebruik van speciale beluchtingsmachines. Hiervoor doen wij tweemaal per jaar beroep op een externe firma. De stalen pennen van de beluchtingsmachines gaan de bodem in en brengen op die manier lucht in de bodem. Zo wordt er opnieuw een gunstige balans gecreëerd voor het gras. 

Tijdens het jaar gebruiken wij een kleinere versie (prikpennen) om de meest verdichte zones extra te beluchten.

Er bestaat voor deze werkzaamheden geen uniform programma. Veel hangt af van het weer, lokale bodem, toestand van het gras en de wedstrijdkalender

Het moet gebeuren in het groeiseizoen zodat het gras meteen kan herstellen van dit zware onderhoud. Dus het gebeurt steeds met warm weer.

Als er niet geprikt en bezand wordt, dan zal de kwaliteit van de baan snel achteruitgaan en is deze meer vatbaar voor schimmels en ziektes en dan wordt het putten bijvoorbeeld pas echt vervelend, veel vervelender dan tijdens die paar dagen nadat de greens geprikt en bezand zijn.

De fairways die behandeld moeten worden beslaan ongeveer 23 hectare en de semi-rough : 4 hectare

Er wordt geprikt met volle pennen met diameter 20 mm op een diepte van +/- 25 cm. Nadien wordt het terrein bezand met ongeveer 600 ton rijnzand.