Trackman Range

Geschiedenis

Een verdwenen topgolfbaan tussen Koksijde en Oostduinkerke

Wat weinigen weten is dat een van de meest gerenommeerde golfbanen van Europa in de jaren ‘20 in Koksijde lag! De populaire linksbaan ‘Coxyde, Saint-André-sur-mer’ bevond zich immers in de Doornpanne, in de duinen vlakbij de zee.

De Naamloze vennootschap ‘Saint-André’ kocht in 1922 een duinengebied van ongeveer 100 ha tussen Koksijde en Oostduinkerke om er een golfterrein aan te leggen. ‘Saint-André’ kreeg ter compensatie een optie op de omliggende terreinen.

De gerenommeerde Britse golfarchitect Harry Shapland Colt werd aangezocht om een links course uit te tekenen.

Harry Shapland Colt (1869-1951) was een Brits advocaat en architect van golfbanen. Hij was medeoprichter van de firma Colt, die toen bestond uit hemzelf en de golfbaanarchitecten Charles Hugh Alison en John S.F. Morrison.

Harry S. Colt (foto) wordt resoluut bij de top 5 van golfbaanarchitecten aller tijden aangeduid. Hij ontwierp absolute beauty's als Pine Valley (New Jersey), Royal Portrush (Noord-Ierland), Sunningdale, Wentworth, Rye, Hoylake (Engeland), Muirfield (Schotland) en dichter bij ons de Eindhovensche en de Kennemer (Nederland), Le Touquet (Frankrijk ) en Royal Zoute in Knokke-Heist.

Als golfer had Colt een scratch handicap.

In totaal heeft Colt meer dan honderd banen ontworpen en gerenoveerd.

Hij noemde ‘Coxyde, Saint-André-sur-mer’ een van zijn allerbeste ontwerpen, niet mis als je weet dat de man overal ter wereld meer dan 100 golfbanen heeft ontworpen en gerestaureerd!

Het project was niet rendabel en de Engelse vennootschap zag zich verplicht het terrein te verkopen aan een groep West-Vlaamse industriëlen. Ook deze nieuwe groep moest vaststellen dat het onderhoud van het golfterrein handenvol geld kostte en ging na enkele jaren in 1928 in vereffening.

De gronden werden opnieuw te koop aangeboden, evenwel met schrapping van de aankoopclausule die bepaalde dat het terrein voor een golfbaan voorbehouden was! En wie kocht voor een prikje de terreinen uit het faillissement? Inderdaad, de vroegere eigenaars en hun vrienden om er de nu nog steeds bestaande villawijk te bouwen. Van het geplande exclusieve villagebied kwam, met uitzondering van enkele hotels (o.a de Normandie, La Peniche) uiteindelijk niets in huis.

De ‘Saint-André links’ verdween al even snel als ze gekomen was.